Managementul banilor
Managementul banilor
De unde nevoia de management a banilor (Money Management)?
Îți dorești o viață în care să pierzi printre degete banii pe care îi câștigi? Dacă răspunsul tău la această întrebare este nu, prezentul curs de managementul banilor este primul pas spre independența financiară. Sunt persoane în jurul nostru care câștigă mult, cu toate acestea sunt îngropate în datorii și niciodată nu au suficienți bani. Alte persoane reușesc cu greu să facă față provocărilor financiare ale vieții. Mai sunt și oamenii echilibrați financiar, cu o mentalitate diferită.
Tu din ce categorie vrei să faci parte?
Dacă intri în detalii financiare cu diverși oameni, din lumea civilizată de astăzi de pretutindeni, vei constata că puțini își permit în adevăratul sens al cuvântului telefoanele de ultimă generație pe care le folosesc, mașinile pe care le au, casele pe care le achiziționează sau vacanțele despre care postează în social media. Cu ce scop cheltuim respectivii bani?
Echilibrul financiar face parte dintre pilonii unei vieți împlinite, viața pe care o trăiești până la ultima suflare, ale cărei resurse (inclusiv de bani) ai nevoie să le utilizezi rațional până la final. În plus, echilibrul financiar dobândit în viața personală se extinde și la activitatea profesională desfășurată.
Educația financiară a devenit o primă necesitate!
Învățăm o serie de lucruri în școală, matematică, limbi străine, limba maternă, geografie, istorie etc. Fac parte dintre cei care consideră că materialele studiate la școală au rolul lor și sunt importante. Despre forma de predare și asimilare aș avea multe de spus, dar este o cu totul și cu totul altă discuție! Totuși despre bani concret și la obiect nu ne învață nimeni… Nici școala, nici familia. Vedem cu ochi de copii, de tineri și apoi de adulți, diverse modele ale oamenilor din jur în ceea ce privește relația cu banii.
Copiem aceste modele (unul apropiat și/sau care ni se potrivește ca tip de personalitate) fără să fim realmente conștienți din care motiv. În această parte a lumii, cu atât mai mult relația cu banii este un subiect aproape rușinos, este o mentalitate adânc întipărită în codul genetic. Cum să înveți despre bani? Societatea este de părere că banii sunt ceva rău, nu-i așa?
Banii sunt parte din viața noastră. Stabilirea unui buget, identificarea surselor posibile de venit, stabilirea limitelor cheltuielilor, economiile, precum și destinația acestora sunt necesare în aceeași măsură în care este necesară mâncarea sau apa în viața noastră. Și nu, nu, mă refer la ”cantitatea” banilor de care avem nevoie și care este un aspect eminamente subiectiv. Lucrurile încep să se schimbe încet, încet. Conștientizăm nevoia de educație financiară și începem să alocăm resurse (bani și timp) în acest scop. Este timpul să includem educația financiară în viața noastră!
Pentru cine este cursul de managementul banilor?
Cursul de management al banilor este pentru cei care vor să își organizeze bugetul, să descopere metode concrete de economisire.
Mai exact, pentru cine este cursul, cine are nevoie de un bun management al banilor?
- toți cei care caută echilibrul financiar în viața lor;
- tineri la început de carieră care vor să dezvolte o relație sănătoasă cu banii de la bun început;
- cei care vor să afle cum pot gestiona eficient banii în cuplu, pentru o relație de durată bazată pe încredere și principii solide;
- cei care vor să eficientizeze bugetul familiei, pentru a avea bani pentru toate prioritățile lor;
- cei care vor să afle cum își pot gestiona banii de buzunar, fără excese și depășiri care duc la dezechilibru;
- cei care vor să învețe copiii cum să aibă o relație sănătoasă cu banii, oferindu-le un model demn de urmat pentru tot restul vieții.
Dacă te regăsești între categoriile de mai sus, cu siguranță acest curs este pentru tine.
Pentru cine nu este cursul de Money Management?
Acest curs nu ți se potrivește dacă te regăsești într-una dintre categoriile de mai jos:
- celor care consideră că viața se trăiește fără a lua în considerare viitorul;
- celor care fac bani rapid, îi cheltuie la fel de rapid și nu vor să afle cum pot să maximizeze beneficiile banilor;
- celor care au deja un buget bine delimitat, pe care îl urmăresc zi de zi, lună de lună și sunt în punctul de a investi (cursul va atinge tangențial subiectul investiții, acesta fiind pasul următor spre independența financiară);
- celor care au deja o viață stabilă și împlinită financiar, venituri pasive care să le asigure acoperirea nevoilor de bază pe o perioadă nedeterminată de timp.
Concret, ce conține cursul de managementul banilor?
ATELIER 1 (11.05.2022): Setarea mentalității corecte în relația cu banii
Vorbim despre modele de oameni, de la cei care nu au niciodată suficient de mulți bani pentru o viață decentă, cei care cheltuie cu ușurință mulți bani, fac datorii și devin dependenți de un job sau o activitate prin care să acopere aceste nevoi. Vorbim și despre cei care au avut o relație tumultoasă cu banii în trecut și care au reușit să depășească aceste momente. Nu în ultimul rând, discutăm despre oamenii pentru care banii sunt o parte echilibrată a vieții prezente și viitoare. Înțelegerea acestor aspecte, exersarea acestora sunt punctul de plecare în construcția unui buget echilibrat.
ATELIER 2 (18.05.2022): Cum arată structura unui buget echilibrat?
Discutăm despre tipurile de venituri, iar tu alegi care sunt sursele pe care le poți accesa, care ți se potrivesc cel mai bine. Economiile sunt parte importantă a vieții noastre. Cum procedăm să ne asigurăm că facem economii? Care este destinația economiilor? Care sunt metodele de economisire? Cât la sută reprezintă cheltuielile din totalul veniturilor? Donațiile sunt și acestea parte importantă din viața noastră. Cum procedăm?
ATELIER 3 (25.05.2022): Care este structura cheltuielilor?
Echilibrul bugetului se atinge atunci când reușim să cheltuim atât cât ne-am propus pentru diferitele categorii de cheltuieli necesare în viața noastră. Analizăm tipurile de cheltuieli, fixe, variabile, ocazionale, absolut necesare și cele la care putem renunța. Primești o structură, un tabel excel template în care treci aceste categorii, în așa fel încât să îți asiguri o viață echilibrată. Alcătuiești propriul buget după propria regulă, stabilești propriile limite și identifici conduita care îți asigură echilibrul financiar. Prezentăm 3 aplicații pentru gestionarea a banilor, avantajele acestora și cum le poți utiliza.
ATELIER 4 (01.06.2022): Ce facem cu economiile?
Dar cu datoriile? Structura economiilor este, de asemenea, o etapă extrem de importantă în planul financiar al oricărei persoane. Fără obiective clare, fără a înțelege sensul pe care îl au economiile în viața noastră, fără o claritate din acest punct de vedere, se pierde, mai devreme sau mai târziu, motivația execuției bugetare programate. Alocarea economiilor plecând de la nevoile individuale este cheia unei vieți echilibrate.
Suport în faza de implementare
Chiar și cel mai bun plan are nevoie de suport și ajustări, reglaje fine în perioada de implementare. Pe o perioadă de 6 luni, îți asigur suport 1 la 1, timp de o oră, lunar, în care să discutăm despre obstacole și modalitățile prin care acestea să fie depășite. Gestionarea banilor este o cursă pe termen lung. Economisirea banilor devine obișnuință în momentul în care îi înțelegi pe deplin utilitatea și reușești să depășești primele provocări care vor apărea.
Cum am ajuns să vorbesc despre managementul banilor?
Pot spune despre mine că nu am fost o cheltuitoare înrăită de-a lungul vieții. Nu am avut niciodată descoperit de cont, carduri de credit și nici credit de nevoi personale sau ipotecar pe numele meu. Nu am reușit să ”înțeleg” la momentul respectiv (și bine am făcut!) moda populară în rândul colegilor de serviciu și prietenilor, de credite de consum și descoperit de cont pentru fleacuri de tipul o pereche de pantofi, o excursie etc. În prezent am obiective clare pentru obținerea de venituri, active și pasive, un plan lunar de cheltuieli, plan de economii și plan de investiții. Banii nu (mai) înseamnă un capitol stresant în viața mea. Pregătirea profesională (printre altele am absolvit un program de EMBA - cu accent pe aspectele financiare), experiența personală și cariera managerială, precum și multitudinea de materiale aprofundate întâi din interes pentru subiect și apoi cu scopul realizării materialelor și cursurilor prezente și viitoare mă recomandă ca trainer de Managementul banilor. Prezentul curs de managementul banilor este unul simplu, pe înțelesul tuturor, fără presiune indiferent în ce stadiu al independenței financiare te regăsești. Poate fi pus în aplicare imediat, etapă cu etapă. Obiectivul cursului este ca echilibrul bugetar să devină parte din tine, să fie un proces natural prin care să ajungi la nivelul de bogăție care ți se potrivește conform propriilor idealuri.
Tu decizi dacă acest curs ți se potrivește!
Cursul nu are evenimente in perioada urmatoare