Managementul Riscului
Managementul Riscului
Orice organizație se confruntă cu riscuri. Unele se marterializează, altele nu, altele într-o măsura mai mare, sau mai mică. Unele riscuri n-au fost prevăzute, au apărut ca din senin, altele, deși prevăzute, n-au avut un plan de combatere, sau foarte des întâlnit, acel plan nu a fost demarat atunci când riscul era abia în stadiu incipient. Managementul Riscului are ca obiectiv scăderea probabilității, sau a impactului, sau a ambelor, pentru fiecare eveniment care ar putea duce la o stare negativă. În sistemul de producție, ierarhizarea riscurilor profesionale este obligatorie.
Procesele de Management al Riscului sunt următoarele:
- Planul de Management al Riscului – cine este responsabil cu riscurile, care va fi modul de abordare.
- Identificarea Riscurilor – Procesul de identificare al tuturor riscurilor care pot afecta atât negativ, dar și pozitiv organizația sau proiectul.
- Efectuarea Analizei Calitative a Riscului – procesul de prioritizare a riscurilor pe baza impactului și a probabilității. Clasificarea riscurilor.
- Efectuarea Analizei Cantitative a Riscului – cuantificarea in bani a efectului materializării riscului.
- Planul de Răspuns la Riscuri – În funcție de opțiuni, buget și randament, se vor alege tipurile de strategii care se pot aloca pentru fiecare risc în parte:
- Eliminarea Riscului, Reducerea Riscului, Tranferul Riscului, Planul B sau Acceptarea.
- Controlul Riscului – Strategiile aplicate pot genera riscuri reziduale.
- Aplicarea planului este necesar să se facă la momentul oportun, și nu după ce riscul nu mai poate fi oprit.
Este pentru mine acest curs?
Dacă lucrezi într-o organizație care îți permite să te implici, și dacă vrei să contribui la creșterea calității, încadrarea în termene, sau reducerea costurilor, atunci Managementul Riscurilor poate fi o direcție a dezvoltării tale profesionale. Orice Project Manager, Team Leader, Manager de Dezvoltare, Manager de Departament, ar trebui să lucreze sistematizat în administrarea riscurilor.
Curs cu multe aplicații practice, ce se rezolvă pe grupe de participanți managementul riscului model:
- Metode de identificare a riscurilor
- Evaluarea riscurilor.
- Matricea de risc (risk matrix) Analize de risc. Analize cantitative și calitative
- Tipuri de riscuri în afaceri
- Registrul riscurilor
- Acceptanța riscurilor de la stakeholderi
- Risk Owner
- Stabilirea de declanșatori (triggeri) ai riscului
- Strategii de combatere a riscurilor
- Riscuri reziduale Rezerve de risc
- Stabilirea profilului de risc
Trainer:
Ștefan Bădescu - Trainer şi consultant Accedio cu experienţă ca evaluator în proiecte Comenius Erasmus finanţate de Comisia Europeană. În 2015 a obținut certificarea internaţională PMP (Project Management Professional). Membru PMI (Project Management Institute U.S.) La Accedio, Ştefan este responsabil de calitatea cursului de Management de Proiect dar şi de colectarea, redactarea și publicarea articolelor lunare. Pe lângă diploma de economist, Ştefan este autorizat ANC (CNFPA) ca: Formator, Expert Achiziţii Publice, Manager de Proiect și Manager al Sistemului de Management al Calității. În 2009 a obţinut diploma de Project Manager la Codecs - Open University.
Simona Frîncu - specialist în elaborarea programelor din domeniul Mangementului de Proiect. Este licenţiată în Fizică Tehnologică, de unde şi pragmatismul către latura tehnică. De asemenea este licenţiată şi în Drept, cu specializarea Drept Internaţional. Din 2011 este certificată internaţional PMP (Project Management Professional). Auditor intern pentru sistemul de securitate şi sănătate în muncă TUV 2011. Simona este certificată ca specialist Microsoft Project 2010.
Durata:
- 2 zile a cate 8 ore
- Numar ninim de participanti 6, in caz contrar poate fi amanat
Conditii de organizare: Minim 6 participanti
Cursul nu are evenimente in perioada urmatoare