Public Speaking
Public Speaking
Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a vă îmbunătăți vorbitul în public (public speaking), vă vom arăta cum puteți deveni un speaker profesionist si vă vom oferi instrumentele de care veți avea nevoie pentru a livra orice prezentare ca un specialist! Fie că vorbim într-o ședință de echipă sau că prezentăm un raport în fața unui public, cu toții suntem nevoiți să vorbim în public, din când în când. Putem face acest lucru bine sau putem face acest lucru rău, iar rezultatul afectează puternic modul în care oamenii ne percep.
Acesta este motivul pentru care vorbitul în public provoacă atât de multă anxietate și îngrijorare. Oare simpla mențiune că urmați să faceți o prezentare sau un scurt discurs, vă înmoaie picioarele, vă face să vă frecați mânile de nervozitate?
Nu sunteți singurul! De fapt, 75% din populație simte aceleași emoții când vine vorba de vorbitul în public. Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala (SUA), vorbitul în public este una dintre cele mai mari temeri ale adulților americani de azi. Suntem aici pentru a schimba toate astea. Vestea bună este că, prin pregătire și practică temeinică, puteți depăși nervozitatea și puteți oferi discursuri excepțional de bune.
Acest articol explică cum! Importanța abilității de speaker Chiar dacă nu aveți nevoie să faceți prezentări regulate în fața unui grup, există o mulțime de situații în care bunele abilități de vorbit în public, pot ajuta să avansați în carieră și să vă creați oportunități. De exemplu, s-ar putea să vorbiși despre organizația dumneavoastră la o conferință, să faceți un discurs după acceptarea unui premiu, sau să instruiți noii angajați din organizație. Luând cuvântul la o audiență, include de asemenea, prezentari on-line sau discuții; de exemplu, la formarea unei echipe virtuale, sau atunci când se discută cu un grup de clienți într-o întâlnire online.
Abilitățile de public speaking sunt importante și în alte domenii ale vietii dumneavoastră, de asemenea. Vi se poate cere să faceți un discurs la nunta unui prieten, sau un elogiu pentru o persoană iubită, sau să inspirați un grup de voluntari, la un eveniment de caritate. Pe scurt, dacă sunteți un bun vorbitor în public, vă poate spori reputația, și încrederea în sine.
Adaugați acest curs de Public Speaking la planul personal de învățare, și deschideți nenumărate oportunități! Cu toate acestea, în timp ce aptitudinile bune pot deschide uși, lipsa lor le poate închide. De exemplu, șeful tău ar putea decide cu privire la promovrea dumneavoastră după ședința de prezentare post-livrare alături de client. S-ar putea pierde un nou contract valoros prin faptul că nu ați reușit să subliniați punctele ce vă diferențiază de concurență, datorită emoțiilor care v-au întrerupt discursul. Sau ați putea face o impresie nu tocmai bună noii echipe, pentru aveți noduri în gât, vă împleticiți cuvintele și nu vă uitați în ochii oamenilor.
Strategii pentru a deveni un speaker mai bun.
Vestea bună e că vorbirea în public este o abilitate care se învață. Ca atare, puteți utiliza următoarele strategii pentru a deveni un vorbitor și un prezentator mai bun. Gândiți-vă cât de important este primul paragraf al unei cărți, sau titlul unui articol; dacă nu stârnește interesul, este foarte probabil să nu fie deschis. Același principiu se aplică și în cazul unui discurs: chiar de la început, trebuie să a intrigați publicul. De exemplu, ați putea începe cu o interesantă statistică în titlu, care se referă la ceea ce veți prezenta, și care rezonează cu publicul. De asemenea, puteți utiliza o poveste, aceasta este o tehnică de deschidere foarte puternică a unui discurs. Planificați, de asemenea, o sesiune de întrebări și răspunsuri, această sesiune sporește încrederea auditoriului în prezentarea și discursul dumneavoastră.
Practica este secretul Exista un motiv bun pentru ca noi să spunem, "Practica te face perfect!" Pur și simplu nu se poate ca un vorbitor să fie încrezător, convingător fără practică. Știm asta, pentru că la Accedio oferim training de peste 16 ani, și am lucrat cu multi formatori/traineri/speakeri. Pentru a dobândi practică, caută oportunitățile de a vorbi în fața altora. Dacă ai ceva interesant de spus altora, îți punem la dispoziție clubul Accedio. Puteți, de asemenea, să vă puneți în situații care necesită vorbitul în public, cum ar fi o simulare încrucișată cu alt departament, sau prin voluntariat. Din practică vă spunem că după câteva încercări, toți trainerii noștri au putut vorbi în public ore în șir, chiar dacă la început emoțiile îi compleșeau. Trebuie să fiți conștienți de ele și să le fructificați ca pe un avantaj. Pe de altă parte, speakerii care sunt lipsiți de emoție, datorită rutinei, riscă să nu empatizeze cu publicul auditor.
Angajați publicul în dezbatere Atunci când vorbeți, încercați să angajați publicul. Acest lucru vă face să vă simțiți mai puțin izolat ca vorbitor și îi ține pe toți ceilalți implicați, chiar dacă nu toți vor lua cuvântul. Dacă este cazul, puneți întrebări și încurajați și pe ceilalți să pună întrebări și să ofere răspunsuri, conducându-le. Sunt câteva astfel de întrebări cheie, pe care le veți afla la cursul de public speaking.
Puterea cuvintelor cheie Țineți minte că unele cuvinte reduc puterea mesajului, iar altele îl amplifică. De exemplu, gândiți-vă cum sună aceste fraze: "Cred că acest plan este unul bun", sau "Vreau doar să adaug că cred că ne putem îndeplini aceste obiective". Cuvintele "doar" și "cred că" limitează autoritatea și convingerea. Nu le folosiți, dar nici nu abuzați de cuvintele cu impact masiv, precum “foarte”, “extraordinar”, “cel mai”. Riscați să cădeți în derizoriu. Un cuvânt similar este "de fapt", care introduce surpriza, atunci când auditoriu tinde să se plictisească. "De fapt, aș dori să adaug că am fost sub bugetul de pe ultimul trimestru."
Dicția este unul dintre secrete Dicția, poate crește semnificativ atenția auditoriului. Nu vorbiți repede. Publicul vă va percepe ca nervos, sau că nu stăpâniți subiectul. Forțați-vă să încetiniți respirația, să vorbiți mai domol. Cuvintele vor căpăta greutate și veți obține atenția dorită. Totuși, aveți grijă la semnele de plictiseală a publicului, vorbiți mai tare, schimbați ritmul dacă este necesar.
Punctele importante Asemenea cuprinsului unei cărți, marcați-vă capitolele imporante, sau cuvintele cheie din prezentarea dumneavoastră. Punctați pasajele importante, nu uitați că oamenii cu greu reușesc să se concentreze 15 minute fără pauză, fără să își arunce un ochi pe telefonul mobil sau pe laptop.
Acordați atenție la Limbajul Corpului. Daca sunteți nervos, sau dacă nu credeți în ceea ce spuneți, publicul își va da seama în curând. Limbajul corpului poate trăda și cei mai abili experți. Acordați atenție limbajulului corpului: stați drept, respirați adânc, uitați-vă în ochii oamenilor, în egală măsură, și zâmbiți. Nu vă sprijiniți pe un picior, nu faceți gesturi nefirești. Mulți oameni preferă să vorbească în spatele unui podium în timpul prezentării. Se poate crea astfel o barieră între dumneavoastră și public. Poate deveni, de asemenea, un paravan, oferindu-vă un loc ascuns de zeci sau sute de ochi, care sunt pe dumneavoastră. În loc de a sta in spatele unui podium, mult mai bine este să vă plimbați în public. Faceți această mișcare și energia va veni de la sine, făcând publicul mult mai activ și pasionat.
Gândiți pozitiv Modul în care gândim, ne influențează acțiunile. Un proverb chinezesc spune că suntem suma gândurilor noastre. Gândirea pozitivă poate face o mare diferență pentru succesul comunicării, deoarece vă ajută să vă simțiți mai încrezător. Teama, în schimb, face prea ușor să se strecoare în discurs, elemente negative. Eliminați gândurile „Nu sunt bun la asta”, „Dacă o să mă încurc”, „Sper să nu mă fac de râs”. Vizualizați o prezentare de succes, si imaginați-vă cum vă veți simți odată ce s-a terminat. Folosiți afirmatii pozitive, cum ar fi: "Sunt recunoscător că am ocazia/șansa de a ajuta publicul meu, de putea să îmi exprim ideea, prezentarea" sau "voi face bine!". Dacă se întâmplă să vă încurcați, zâmbiți și cereți-vă scuze, treceți peste, nu vă blocați, se întâmplă oricui. Atunci când trebuie să vorbim în fața altora, ne putem imagina că se vor întâmpla lucruri teribile. Ne imaginăm că vom uita fiecare punct al prezentării, sau că o vom face atât de oribil încât ne vom pierde locul de muncă. Dar aceste lucruri aproape niciodată nu se întâmplă! Noi le construim în mintea noastră și ajungem să fim mai nervoși decât avem nevoie să fim. În loc să vă concentrați că „n-o să dați bine la public”, mai bine vă gândiți că cee ce urmează să spuneți, să prezentați, este „despre ei”. Amintiți-vă că încercați să ajutaí, sau să educaí într-un fel, iar mesajul dvs. este mai important decât frica. Concentrați-vă pe dorința audienței, nu pe imaginea din poză/film.
Exerciții de respirație Dacă timpul vă permite, utilizați exerciții de respirație profundă înainte de prezentare, pentru a vă incetini ritmul cardiac si a da corpului dumneavoastră oxigenul de care are nevoie. Acest lucru este deosebit de important chiar înainte de a vorbi în public. Multimile sunt mai intimidante decât indivizii, deci gândiți-vă la discursul dumneavoastră ca la o conversație pe care o aveți cu o singură persoană. Cu toate ca publicul poate fi de 100 de oameni, vă puteți concentra pe o față prietenoasă, la un moment dat, și vorbiți cu acea persoană, ca și în cazul în care el sau ea este singură în cameră. Uitați-vă la înregistrări cu discursurile dvs. Aceasta este una dintre metodele de training Accedio. Filmăm discursul fiecărui particpant, apoi îl analizăm împreună. Ori de câte ori este posibil, înregistrați-vă prezentările și discursurile. Vă puteți îmbunătăți abilitățile de public speaking substanțial prin vizionarea ulterioară a discursurilor, iar apoi se lucrează la îmbunătățirea momentelor în care nu a mers bine. Dar atunci când vorbiți, nu vă gândiți la cameră, uitați de ea!
Cursul nu are evenimente in perioada urmatoare